13.12.2009

Ilman satulaa

Olin etukäteen ajatellutkin ennen perjantain ratsastustuntia, että vitsi kun ohjelmassa olisi jotain kivaa, rentoa ja helppoa. No, kivaa ja rentoa olikin, mentiin ilman satulaa - vaan puolipidätteiden harjoittelu tuntui silti tosi vaikealta. Menin tammalla, joka oli mukavan pieni ja muutenkin mukava, paitsi että se haluaa syödä aina maneesin muut hevoset ja ensimmäiset kymmenen minuuttia piti koittaa sukkuloida muiden välistä siltä etäisyydeltä, ettei tamma hyökännyt hampaat irvessä sivulle. Onneksi kun alettiin tekemään harjoitusta sen huomio kiinnittyi itse tekemiseen ja pystyttiin kulkemaan muiden seassa suhteellisen normaalisti.

Tarkoituksena oli tehdä pieniä puolipidätteitä kolmikaarisen kiemuran aikana ulko-ohjalla ja vatsalihaksilla siten, että hevonen olisi kulkenut tosi hidasta ravia ja alkanut taivuttaa takakintereitään kunnolla. Sain hevosen menemään kivaa ja rentoa ravia kyllä, mutta se hermostui puolipidätteistä ja sitkeästi aina kiihdytti kun sellaisen tein. Onneksi hevosen ravi oli tosi tasainen, joten mua ei selkään haitannut vähän reippaampi meno kaan, opettaja vaan hermostui kun kierros toisensa perään mentiin ilman sitä haettua hidasta ravia. Mun oli vaikea ylläpitää ravia kun hevonen alkoi hidastaa ja se yleensä tippui sitten käyntiin.

Laukassa sain sitten menon ihan toisenlaiseksi, siinä oli varmaan helpompi istua ja tilanne lähti purkautumaan paremmaksi sitä kautta. Oikeastaan oli tosi kivaa vaan laukkailla ympyrällä ilman sen kummempaa ohjelmaa, keskittyen vain niihin puolipidätteisiin ja siihen, että hevosen selkä oli lämmin ja mukava.

Oikeastaan mukavuus on suhteellista, koska loppukäyntien aikana vasta tajusin, että hevosella oli älyttömän ulkoneva selkäranka. Oli pakko tulla alas selästä taluttamaan :) Oli kuitenkin kiva taas pitkästä aikaa mennä ilman satulaa, siinä saa jotenkin paljon helpommin omaa istuntaa korjattua (tai ainakin havainnoitua: mä roikun edelleen vinossa niin että paino jää vasemmalle). Hevonenkin oli mukavampi kuin muistin. Nyt on vaan ollut keskiselän lihakset aivan jumissa, ilmeisesti olen niitä puolipidätteitä yrittänyt vatsalihasten sijaan tehdä selkälihaksilla. Paino on varmaan jäänyt vähän liian taakse hidastaessa. No, täytyy vähän venytellä...

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Vautsi, mä meen kyllä silloin tällöin Jurrilla ilman satulaa, mutta yleensä keskityn raviin ja käyntiin. Laukassa pysyn kyydissä vaan sellaisessa töpötöpölaukassa... Kaikki pisteet vielä tehtävien suorittamisesta :)

Pitäisköhän munkin aloittaa joku Sannan & Jurrin blogi...

Juliana kirjoitti...

Ehdottomasti alat pitämään Jurri ja Sanna -blogia, nyt hetihetiheti! Laitapa Naamakirjan kautta linkkiä tulemaan :D