17.6.2008

Ratsastuksen kaari ja pohkeet

Vikalla kevättunnilla ope tiivisti kivasti loppukommenteissaan: ”Sulla näkyi tänään hyvin toi ratsastuksen kaari, aluksi näytti yhteisymmärrys olevan hukassa, mutta tuossa lopussa teillä alkoi jo sujua”. Tunnin alun ja lopun ero: pohkeet.

Pitänee sulatella vähän tätä, siis että miten niin sä voit jännittyneen hevosen saada rennoksi tahtiin vaan puristamalla pohkeita? Siis liikkeessä? Enkä oikein voi väittää vastaan, koska se toimi – hevonen kulki lopussa ihanan pitkällä, rennolla askeleella, selkä oikein päin, rauhallisesti – ja silti en vaan tajua. Sotii kaikkea sitä vastaan, mitä joskus pienenä opetettiin: jos haluat hevosen menemään kovempaa -> purista pohkeilla, jos haluat sen hidastavan -> pidätä ohjilla. Ja nyt purista pohkeilla = hidasta? Was?

Myönnän, että mulla on muutenkin aukko sivistyksessä noiden pohkeiden osalta ja olen kyllä kuunnellut opettajan kiljuessa, että siirtymisissä pitää olla pohje mukana. Ei vaan vieläkään mene jakeluun, että mistä se hevonen sitten tietää, että nyt tää tarkoitaa nopeammin ja nyt taas hitaammin?

Ei kommentteja: