25.1.2011

Kopotikops

Olipa kiva ratsastustunti eilen, mentiin kentällä vaikka vähän nollan lähellä lämpötila menikin. Kaikilla polleilla oli tilsakumit jalassa joten oli ihan vakaata menoa :)

Menin trakehner-tammulla pitkästä aikaa ja olipahan taas opettelua.. Muistan aina ulkoa, että pidä ulko-ohja vakaana ja käytä pohkeita. Miksen sitten voi alusta asti ratsastaakin niin vaan jään vääntämään sisäohjalla? Tamman ongelma mielestäni on se, että se kulkee niin vinossa (pää oikealle asettuneena ja takapuoli aina vähän vasemmalle kallellaan) ja jos sitä ei saa ratsastettua suoremmaksi jää se kulkemaan sellaiseen peruspatenttin. Sen toinen ongelma on se, että tuppaa kuumimaan laukan jälkeen ja jos ratsastajan pohje lähtee valumaan eteen ja paino katoaa satulasta eteenpäin. Tämänkin ongelman saa korjattua, jos ratsastaa rohkeasti pohkeella eteen niin, että liike lähtee takaa eikä vauhti vain kasva.

Tehtiin tunnin aluksi loivalla kiemurauralla taivutuksia, joissa hevonen kulki suorana kuin tikku ja vastusti kättä. Sitten siirryttiin keskiympyrälle, jossa piti työstää ensin ravissa vastataivutusta takaosa ulospäin taipuen ja sitten laukkaa pyöreäksi ensin sisään ja sitten ulospäin asettaen. Tamma on hirvittävän vahva laukassa ja yrittää painaa itseään sieltä vastaan, ettei tarvitsisi oikeasti taipua tai tehdä mitään muutakaan. Oli elämää suurempi urakka koittaa istua siellä kunnolla ja saada vasen takajalka alle. Piti olla tarkkana ulko-ohjan kanssa myös, koska kun olisi pitänyt tehdä töitä, tamma oli sitä mieltä että painetaan kovempaa sitten niin ei se kauaa pyydä. Kuski onneksi voitti!

Sitten tehtiin siirtymisiä askeleessa ja siinäkin huomasi, että kun vaan jaksoi kyllin pohkeella ratsastaa oli kaikki muukin helppoa. Ja kun sen lopetti, oli kaikki vaikeaa. Koko tunti oli yhtä suurten onnistumisten ja suurten unohtamisten sekamelskaa. Tajusin muun muassa sen, että mun ongelma pitkillä ohjilla ratsastamisessa on se, että kun löysään ohjasta, myös pohje lakkaa vaikuttamasta. Jos ensi kerralla sitten keskittyisi siihen.

Mutta kivaa oli, oikein talvihummailua!

Ei kommentteja: