20.4.2010

Omantunnon kolkutuksen poistoon

Eilinen ekokriisini alkoi osuvaan aikaan, nyt vietetään näemmä Nuukuusviikkoa. Teemana on “Vähemmän kulutusta -enemmän elämää”, mikä menee meikäläisenkin ideologioihin ihan kivasti. Jos en pääse lomalleni tulivuoren takia, aion käydä pyörähtämässä Kaapelin Kierrätystehtaalla katsomassa. Ja Porkkanamafian tempauksessa Vallilan kirjastolla.

Tulivuoresta puheenollen, upeita kuvia!!

Ja takaisin aiheeseen... Pieniä päätöksiä tein tähän ekoaiheeseen liittyen:
  • Alan kierrättää energiajaettakin. Keräyspiste on alle kilsan päässä, joten hyviä syitä ei kai ole olla tekemättä tätä. Harmittaa valtavasti, että tungin esim. ison muovipussirykelmän ihan tavalliseen sekajätteeseen mun siivouskuukauden aikana, ne olisi tietty pitänyt laittaa kiertoon. Sekajätteen kierrätysohjeet.
  • Teen mökille pienen kasvimaan, samoin koitan viljellä jotain fiksua parvekkeella (mikä on vaikeaa, koska se saa järkyttävän paljon aurinkoa koko päivän ja kaikki meinaa kuolla siellä ihan heti just). Avomaankurkkuja, salaattia, yrttejä, ei sen kummempaa. Joskus myöhemmin voisi kokeilla vaikka kesäkurpitsaa tai porkkanaa. Pinaattia haluaisin myös, mutta ainakin pitää koittaa kerätä nokkosta tuoreena jos ei jaksa pinaattia. Inhoan marjastamista, mutta ehkä voisi harkita sitäkin, jos tulee yhtään hyvä marjavuosi. Blogostanissa on näemmä kaikenlaisia sisätilakasvatusviritelmiäkin, mutta ehken ole vielä ihan niin hurahtanut (yritin kasvattaa ituja, epäonnistuin. Yritin uudelleen, hometta tuli taas).
  • Mietin niitä pesupähkinöitä pesukoneeseen, mutta nehän roudataan jostain tropiikista tänne, onpa ekologista. Suomessa kuulemma saman ajaisi Hyvänheikinsavikan siemenet, pitää selvittää onko tuollaista mahdollista kasvattaa ja toimiiko todella. Joku viljelijä voisi ottaa tästä vinkkejä ;)
  • Ostan tästedes luomua jos en keksi tosi hyvää syytä olla ostamatta. Maitoa, munia, lihaa, kasviksia. Täytyykin selvittää, mitä kaikkea olisi tarjolla.
Näillä lähtee nyt aluksi.

EDIT. Tarkoitin siis kotimaista luomua. Kaukaa rahdattu luomu ei oikein vakuuta.

2 kommenttia:

Rooibos kirjoitti...

Minä en osta luomua, jos se on chileläistä tms. Teetä ei lasketa tähän kategoriaan, vaan siis jos tuoreet luomutuotteet tulevat jostain kiinasta ja näyttävät huonommilta kuin tavalliset, otan tavallisia. Muuten kyllä suosin luomua.

Tuosta sisäkasvatuksesta tuli mieleen vielä yksi juttu, jota et maininnut: herneenversot. Minulla on justiinsa kasvamassa ja vaikka vielä etsiskelen keskenään ideaalia määrää hernehiä ja multaa, niin versoa pukkaa. Pitääkin laittaa seuraavat herneet likoon, jotta tulee vähän portaittain tuota salaatinjatketta.

Juliana kirjoitti...

Piti sanoa, että ostan jatkossa _kotimaista_ luomua :) Sillä erolla tosin, että talvikaudella piti kai selvittää, että onko luomutilojen energia uusituvista lähteistä, koska muuten se oli pahempaa turhuutta kuin elintarvikkeiden rahtaaminen muualta tänne.

Unohdin juu sanoa, että mullakin on niitä herneenversoja kasvamassa. Ne on ihania, maistuu tosi hyvältä!