31.5.2009

Tähän on nyt tultu...

Konsultoin urheilevia kavereitani sekä Googlea. Oireet täsmäävät just jetsulleen siihen juoksijan polveen. Ja se ei nyt ilmeisesti ole mikään kiva juttu. Esim. www.bodyinmotion.co.uk kertoo seuraavaa: If you have these symptoms it is essential to stop running and get your injury correctly diagnosed and treated as soon as possible. This is not one of those injuries you can "run through". Sieltä myös seuraava kuva ongelmia aiheuttavasta IT-jänteestä sekä syistä:
Juoksijan polven tärkeimmät aiheuttajat ovat:
  • Lihasepätasapaino (varsinkin etureiden ojentajalihakset vs. takareidet), heikko polven ojennus
  • Lonkan loitontajalihasten heikkous
  • Juoksutekniikkaongelmat (pronaatio, länkisäärisyys jne.)
  • Virheet harjoitusten intensiivisyydessä sekä juostujen kilometrien määrässä (vähemmän voi olla enemmän?)
Täältä löytyi myös kattava tutkimus ITBS:stä (= Juoksijan polvi), täällä myös tietoa aiheesta. Ohjeiksi annetaan ensivaiheessa kylmää ja lepoa, sitten vähitellen venyttelyä, lihastasapainon kehittämistä ja kevyttä juoksemista. Niillä siis eteenpäin.

Kävin eilen kävelemässä tosi kevyen lenkin pehmeällä pururadalla. Siinä kävellessä ei tuntunut yhtään kipua, enkä lähtenyt kokeilemaan juoksua. Mutta tuo oikean polven kohta on vähän turvonnut ja kosketusarka (ehkä myös siksi, etten ole malttanut olla sitä sörkkimättä nyt viikonlopun aikana). Kuvasta näkyy myös (erittäin huonosti), että tällä hetkellä jänne on jotenkin ärtynyt ja turvoksellaan ja siis erottuu oikeassa jalassa (pitkähkö kohouma jalan sivussa vähän polven yläpuolella)- vasemmassa jalassa sitä ei samassa asennossa näy. Kylmägeeli kyllä auttoi heti, nyt polvi on jo selvästi parempi!


Onneksi en ole ainoa - kuulemma melkein 12% juoksijoista on sama vaiva.

Ei kommentteja: