10.8.2009

Hikistä ratsastelua

Tää bloggaaminen on hassu juttu, välillä sitä huvittaa ja välillä taas yhtään ei. Ilmeisesti pariin viimeiseen viikkoon ei, kun tekstiä ei tuntunut irtoavan kirveelläkään ja kuvia ei edes jaksanut ajatella lataavansa kamerasta koneelle... Tässä siis tiivistettynä viime perjantain ja tämänpäiväinen ratsastus.

Perjantaina alkoi syksykausi toisella tallilla. Mulla vaihtui nyt opettaja ja jännitin vähän etukäteen, että mitenhän pärjään taas tallin omistajan tunnilla - hän on kyllä äärimmäisen mukava ja selittää kyllä aina asiat perinjuurin, mutta vaatii myös. Pitää siis lakata omat seli-selittelyt ja alkaa ratsastaa ;) Ryhmä on myös pelottavan hyvä - taisin olla selvästi huonompia ratsastajia joukossa, mutta plussaa on tietysti se että tunnilla tehdään kaikkea kivaa. Pitää vain lakata vertaamasta itseään niihin muihin (ja opetella ratsastamaan hyvin ;)

Menin taas samalla isolla tammalla kun viimeksi - syvempi yhteistyö on edelleen hakusessa, mutta päällisin puolin kaikki meni ihan kivasti. Tehtiin sellaista kääntämisharjoitusta, että sisäohjaan ei saanut koskea ja kaikki kulmat tehtiin vain ulkopohkeella (joka pysyi paikallaan, eikä siis liikkunut taakse) ja ulko-ohjalla. Tavoitteena oli laadukas käännös, jossa hevonen ottaa monia, nopeita ja napakoita askelia vähän niin kuin takaosakäännös/piruettimäisesti. Tämä mentiin kaikissa askellajeissa, myös laukassa ja apuna oli estetolpat, jonka jälkeen käännös tuli tehdä.

Koin olevani vähän ulalla tehtävän kanssa. Tavallaan hevonen teki kaiken minkä pyysin, mutten osannut vaatia siltä sitä mitä piti: nimittäin lyhenemistä ja kokoamista. Sanoin opettajallekin tunnin jälkeen, etten vaan kertakaikkiaan tiedä mitä haetaan, mulla ei oikeasti ole lyhentämisestä mitään peffatuntumaa. Osaan ratsastaa aika kivasti jo hevoset rennoksi ja alas, kun tiedän tavallaan miltä se tuntuu, mutta lyhentäminen - no-ou. Jään vaan kiskomaan ohjista tai hissuttelemaan askelta ja siis ihan päinvastoin kuin mitä haetaan. No, tunnilla nähtiin kyllä hienoja lyhenemisiä (muiden toimesta) ja oli ihan ilo katsoa niiden pollejen liikkumista. Mun tammani tuli kyllä toiseen suuntaan laukassa tosi kivasti ulko-ohjalle ja pääsin harjoittelemaan painoapujen käyttöä kun huomasin tamman vastaavan itseasiassa siihen paremmin kuin kääntävään pohkeeseen. Seuraavallekin kerralle jäi siis opiskeltavaa :)



Tänään vuorossa oli saman tallin pikkutamma (kuvassa), jolla olen mennyt ehkä 1-2 kertaa aiemmin. Olen niin iso, että yleensä se jaetaan suosiolla vähän pienemmille ratsastajille. Muistin, että se oli aika helppo hevonen, mutta vaikealta kyllä tuntui... Tunnin aiheena oli tasapaino ja tehtiinkin sitten kaikenlaista ovelaa harjoitusta, tehtiin siirtymisiä kevyessä istunnassa ja laitettiin raippa poikittain peukaloiden alle ja tehtiin voltteja pelkillä pohkeilla. Tamman askel oli tosi lyhyt ja kun olen mennyt vähän isompiliikkeisillä hevosilla muuten, huomasin että mun oli vaikea tunnistaa milloin tamma liikkui aktiivisesti ja milloin ei, kaikki tuntui niin erilaiselta ja opettajan piti moneen kertaan kehoittaa lisäämään sitä aktiivisuutta - vaan ei vauhtia. Lisäksi pienuus vaikeutti vähän kevyessä istunnassa pysymistä.

Toisaalta oli kiva huomata, miten hevonen pyöristi salamannopeasti selkäänsä aina kun mun takapuoleni irtosi satulasta, se kantoi kiltisti itsensä pyöreänä kaikki kevyen istunnan pätkät ;) Liike tuli heti paljon tönkömmäksi kun istuin satulaan. Tuossa raippa peukaloiden alla harjoituksessa kyllä sain mukavasti vähän pyöreyttä hevoseen ihan ratsastettunakin. Kaikenkaikkiaan ihan kiva helletunti, ihan kamalasti ei tehty muttei ollut niin väliksikään kun oli niin kamalan kuuma...


Jäin juttelemaan parin tuntilaisen kanssa tunnin jälkeen ja zoomailin samalla kameralla. Tämä otus halusi selvästi mukaan. Linssilude :)

Ei kommentteja: