15.8.2009

Kokeellisten tutkimusten mukaan hevosen pää painaa tonnin

Keskiviikon tunti olikin sitten jotain tosi hauskaa - paitsi hauislihaksia ajatellen.

Sain mennä taas Vauhtisuokilla ja tuntia piti tällä kertaa tallinomistajan tytär. Erittäin hyvä tunti! Tehtiin perusratsastusta - erilaisia kiemurateitä ja sitten sellaista harjoitusta, missä nostetaan kulmassa laukka ja laukataan ensin melkein voltin kokoinen pääty-ympyrä kootusti ja sitten isompi ympyrä isoa laukkaa. Lopuksi vielä pohkeenväistöjä. Muuten meni hyvin, mutta hevonen painoi kädelle niin hirveästi, että lopulta hauikset ja ojentajat takana oli ihan soosina.

Vauhtisuokki oli jo edelliseltä tunnilta hyvin lämmitelty ja tuntui pykälää rauhallisemmalta kuin viimeksi sillä mennessäni. Huomasin kuitenkin, että hevonen kulki rauhallisesti vain ns. mukavuusalueellaan - pää tietyllä lailla alhaalla (käsiä painaen) ja niin, ettei ottanut pohkeita kunnolla mukaan. Heti kun yritti saada pohkeita läpi, hevosta taipumaan ja päätä itseasiassa vähän ylös (koska musta se liikkuu jotenkin kuolaimen alla - ts. ei myötää oikein). Ohessa edellisen tunnin kuvasatoa:


Luulen, että tuossa tulevat vähän rakenteellisetkin seikat vastaan, mutta käytännössä hevosen ratkaisu tosi monenlaiseen tilanteeseen on "vauhtiiiiiiaaa" ja päätä alas. Yritin sitä vähän hillitä ja nostaa päätä pohkeenväistössä kun se alkoi liikuttaa pikkiriikkisen jo selkää ylöspäin ja keveni hetkittäin edestä - vaikka sitten niin että se olisi tullut pois peräänannosta, kunhan etuosaa olisi saanut kevyemmäksi. Mutta hevosella oli äärimmäisiä eksistentiaaliongelmia sen ajatuksen kanssa - ilmeisesti se on tottunut kulkemaan tuolla tavoin ja vain tuolla tavoin. Multa loppui siinä kohti temppupussista palikat ja jouduin toteamaan, etten osaa ratsastaa sitä tuosta eteenpäin. Tuntui vain siltä, ettei se nyt voi olla oikein, että vaikka sen pää nöpöttää kiltisti alaspäin, sen paino on silti kokonaan etujaloilla ja se on vaarassa kompastua koko ajan kun vauhtia tulee yhtään lisää. No, harjoittelu jatkuu :)

Oli kuitenkin ihanaa kun sai taas kauniissa kesäillassa viedä hevosia laitumelle ja niitä rauhassa harjailla. Mmmmieletöntä!

Ei kommentteja: