Uusi osio aiheisiin liittyviin kirjoihin, joita oon saanut käsiini ja joista jäi jotain käteen (ah, mieletön suomen kieli, ihanaa!): kirjakulma. Voi sitten muistella, mihin kannattaa palata ja miksi.
Sain siis ihan juoksuinnostukseni aluksi työkaverilta lainaan tämän Kirsi Valastin Naisen juoksukirjan (Otava 2009). Jollain lailla voisi ehkä sanoa, että tämä on nyt se kirja, joka mut sai juoksemaan tai tuki ainakin sitä innostusta alkumetreillä. Valasti on itse entinen kestävyyshuippu-urheilija ja nykyinen aktiivikuntoilija ja jotenkin tässä viehätti se asiantunteva ote yhdistettynä kotimaiseen näkökulmaan. Oli kiva, kun saattoi kuvista bongailla tuttuja juoksumaisemia ja että kyseessä oli edes jotenkin samaistuttava henkilö.
Kirjassa erityisen hyvää oli sen yleistajuisuus, kaikki selitettiin huolella ja kirja kattaa koko (aloittelevan nais-) juoksijan tiedonjanon: on juoksemisesta yleensä, tekniikasta, vammoista, ravinnosta, psyykestä ja naiseudesta sekä hyvät kuvitetut ohjeet lihaskuntoon, venyttelyyn ja pilatekseen. Kirja neuvoo juoksemisen ihan aloittelijoille ja sitten on neljä eritasoista ohjelmaa: "sohvaperuna lähtee kympille", "kuntoilija puolimaratonille", "aktiiviliikkuja maratonille" ja "maratonajan parannus". Kaikki ohjelmat oli musta täysipainoisia ja niihin on myös otettu kivasti huomioon myös lihaskuntoharjoitukset. Jos haluaa vain yhden juoksun perusteoksen, tämä sopii siihen just jetsulleen!
Musta kivaa oli huomata myös se, että samat asiat mistä nykyään jankutetaan ratsastuksessa ovat nyt ajankohtaiset myös juoksussa: liikkeen rentous, oikea asento, syvien lihasten aktivointi. Jotenkin juuri tuo aspekti kimmoitti koko tän juoksuharrastuksen käyntiin, ajatus siitä, että eihän nämä olekaan eri lajeja (no, joistakuista ratsastus ei ole urheilua, mene ja tiedä - se osallistaa kuulemma enemmän lihaksia kuin mikään muu laji kun kropan pitää mukautua hevosen liikkeeseen samalla kun se tekee sitä muuta suoritusta). Että tämä keho on yksi ja liikuttipa sitä missä lajissa tahansa niin kyse on kuitenkin saman kropan käyttämisestä, vähän eri tavoin vain. Vasta siinä vaiheessa aloin oikeastaan ymmärtää synergiaedut muun liikkumisen ja ratsastuksen välillä. Siis muutakin kuin että "jaksaa paremmin" ratsastaa, jos on vaikka hyvä aerobinen kunto. Kirjan pilatesliikkeet otin itselleni ylös, täytyy jossain kohti saada ne ohjelmistoon. Mutta otan nyt yhden palikan kerrallaan, jos tulisi kestävämpiä tuloksia.
Tätä juoksuasiaa kun olen tässä viime kuukaudet miettinyt, niin huomasin että yleistajuisen tiedon ulkopuolelle jää paljon sellaista spesifiä, jota olisi kiva tietää kun alkaa edistyä. Mulla on lukukierroksessa nyt yksi toinen (ulkomainen) juoksukirja, joka ei käsittele esim. ravintoa jne. mutta ottaa spesifimmin huomioon esim. psyykettä ja erilaisia tapoja harjoitella. Naisen juoksukirja on selvästi tarkoitettu yleisluontoiseksi teokseksi, joten lisätietoa joutuu etsimään kiinnostuksen kohteista vielä itse lisää. Mutta plussaa on se, että siinä lähes kaikkea juoksuun liittyvää sivutaan edes vähän: esimerkiksi juoksijan polven kanssa en olisi päässyt alkua pidemmälle, ellei kirja olisi osannut mainita, että "tällainenkin on, tästä se johtuu ja näin sitä voi hoitaa".
Yleisteosten luokan aatelia siis. (Kylläpä toi kuullostaa ihan autosloganilta. Tai makkara-. Mut on ihan ehdollistettu...)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti